Att hylla sin hund

Publicerad: 14/11 20:39

I gårdagens HBL kunde man läsa om Mira Holm som låtit tatuera in en bild av sin hund Nemo på sin vad.
(Nemo är förövrigt Indys bror.)
Att hylla sina husdjur genom en tatuering blir allt mer populärt. Men inte har att jag sett så många tatueringar av kaniner, hamstrar eller undulater. Nej – det verkar som om de husdjur som förevigas på huden är de som blir ”förmänskligade” som hundterapeuten Christina von Pfaler sa i artikeln.
Med andra ord de husdjur som får ta rollen av ett barn eller familjemedlem. Antingen för att vi känner oss ensamma eller för att djuret tar platsen av ett barn man inte har än eller kanske aldrig kommer att få.
Därför hamnar deras avbilder på vår hud. Precis som föräldrar som tatuerar bilder eller namn av sina barn.
Och allt det här är i min värld OK.
Så länge det inte går överstyr.
Hundar är hundar och måste så förbil. De måste få en uppfostran och tydliga regler.
Och framförallt måste de få lova att gå, rulla runt på marken och busa runt med andra jyckar.
Det ligger inte i en hunds natur att bära smycken (som man är rädd om och inte vill få avslitna under vild lek) eller att bäras runt i en väska (ännu värre – det finns VAGNAR för hundar!!!) eller byta kläder var och varannan timme.
Visst behöver hunden ett halsband, kanske ett värmande täcke, en reflexväst (speciellt ute på landet) och kanske till och med små tossor för tassar som blir sönderskurna av skaren på snön.
Men linjen mellan ett barn och en hund ska liksom inte vara hårfin.
Den ska vara tydlig och hårt dragen.

Själv tänker jag också göra en hyllningstatuering till Indy. Inte ett porträtt. Något mer subtilt. Något som göra att jag kan titta på och minnas Indy den dagen han inte finns mer – ve och fasa! För att han är viktig för mig.
Har du tänkt hylla ditt husdjur? Eller har du redan gjort det? Skriv gärna och berätta!

PS: Mira och Nemo har en väldigt sund matte och vovve-relation. Nemo är inte förmänskligad utan bara väldigt älskad.

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Maj-Britt Alanne: 16/11 20:20

  Jag har tre hundar begravda på min innergård. Jag köpte en gipstomte som kan hålla ett värmeljus åt dom. Min nuvarande hund har också bekantat sej med tomten. Alla mina hundar har varit hundar för mej, jag har aldrig varit ”mamma” för dem, mamma är jag för mina barn och mommo för mina barnbarn, men nog har jag älskat alla mina hundar.


 2. Kommentar #2 - annikamadejska: 17/11 12:00

  Vilket fint sätt att minnas sina hundar. När jag var liten hade jag en liten djurkyrkogård med alla döda humlor och fjärilar som jag hittade. De fick små minnespinnar gjorda av glasspinnar och små stenar som markerade var de var begravda. Och de två kaninerna och mammas katt vilar under varsin fin buske. Den dagen det är Indys tur blir det nog så också. Han får en sista viloplats på gården och kanske en fin doftjasmin som får påminna oss om honom.


RSS feed for comments on this post.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  november 2009
  M T O T F L S
  « okt   Dec »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Arkiv

 • Kategorier