Att kastrera eller inte kastrera…

Publicerad: 30/11 19:57

Efter en fullständigt olidlig vecka med en Indy på friarstråt har vi seriöst funderat på vad vi skulle kunna göra åt saken. Min sambo vill verkligen inte kastrera Indy – jag tror att han känner en viss manlig plikt att försvara Indys reprodutkionsorgan…
Själv vill jag inte heller göra en rent fysisk kastrering – speciellt eftersom det inte är säkert att det fungerar. Vissa hanar lugnar ner sig och blir inte lika upphetsade av att en tik löper medan andra fortsätter som förut.
Däremot så är jag nog helt beredd på att prova så kallad kemisk kastrering där man åtminstone får veta hur ens hund reagerar på en kastrering. Och det fina med det hela är att det inte är för alltid. Så OM Indy nu skulle användas i aveln så är det fortfarande möjligt. Däremot så vet jag inte hur det är här i Finland med kastrering och utställningar.
I Sverige räknas kemisk kastrering som doping eftersom det handlar om hormonpåverkan. Därmed är hunden utesluten från utställningar så länge som den kemiska kastreringen pågår.

Vi måste nog prova någonting för Indy har ylat i 4 dagar nu och varit så stressad att han legat i mitt knä och darrat och gnytt. Det är ganska uppenbart att han inte mår så bra av det hela. För att inte tala om hur hålögda och trötta vi blivit eftersom Indy inte sover på dagarna, däckar runt 23.00 på kvällen och sedan är han uppe igen klockan 05.30 – allra senast 06.00. Och det ENDA han vill när han är uppe är att gå ut …

Är det någon som har erfarenhet av kemisk kastrering? Och som vet hur det funkar med utställningar här i Finland? Och hur är det med chip kontra spruta? Man vill ju fatta ett så välgrundat beslut som möjligt …

3 Comments

 1. Kommentar #1 - Sara M: 03/12 10:38

  Vad gäller rent fysisk kastrering så får inte hanar som är kastrerade delta i utställningar i Finland. Jag är inte hundra procent säker, men har för mig att det gäller också kemisk kastrering.

  Jag skulle kanske inte göra något riktigt ännu, det är väl ändå bara ”hans” första löptid. Han är ung och hans humör/hormoner ändras hela tiden. Med god tur (ok, jag erkänner att det är osannolikt), så beter han sig inte på samma sätt nästa gång.

  Sen finns det också hormonsprutor som jag vet att bland annat vår granne ger sin hund när vår tik löper. Personligen skulle jag kanske föredra det framför någon form av kastrering, eftersom det känns som det minst riskabla alternativet för hunden och för eventuell avel i framtiden.

  Lycka till, hoppas Indy, och ni, orkar igenom pärsen :)


 2. Kommentar #2 - annikamadejska: 04/12 21:59

  Tack! Vi är nästan ute på andra sidan om pärsen nu. Fast Mandi verkar löpa i en hel evighet… Det hjälper att inte promenera nära Mandis hus i alla fall. Jag tror vi ska prova med sprutan till våren/sommaren när det är dags för Mandis nästa löpperiod.


 3. Kommentar #3 - Elisabet: 07/12 10:52

  Tyvärr har jag/vi ingen erfarenhet av en kemisk kastrering, däremot lät jag vår labbe bli fysiskt kastrerad vid 11 månaders ålder. Efter ett par dagar mådde han hur bra som helst, och har lugnat sig massor, han märker inte ens när flickorna har löptid. Men vi visste redan från början att vi inte kommer att gå på utställningar eller använda honom till avel, så beslutet var ganska enkelt för oss. Det är i varje fall viktigt att göra något åt problemet när hunden är ung, ju äldre hunden är när man kastrerar honom, desto mindre effekt har det. Vår veterinär sa att den bästa åldern att utföra operationen är vid ett års ålder, eftersom de dåliga vanorna inte ännu hunnit bli inlärda vid det skedet. Lycka till och hoppas ni hittar den rätta lösningen!


RSS feed for comments on this post.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  november 2009
  M T O T F L S
  « okt   Dec »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Arkiv

 • Kategorier