Valpfabriker – ett sorgligt kapitel

Publicerad: 12/02 13:47

I det senaste numret av det svenska magasinet Härliga hund har de en artikel om så kallade valpfabriker.
Oftast handlar det om väldigt populära raser som kan inbringa mycket pengar som faller offer för ett oseriöst avlande. Men det kan gälla alla raser – även blandraser.
Uppfödaren tar alltså inte hänsyn till hundarnas välmående eller kvaliteten på aveln utan är bara intresserad av att få fram så många valpar som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.
Tikarna får kullar allt för tätt och får inte återhämta sig alls. När de är utslitna så ”kasseras” de.
Dessutom brukar hundarna ofta leva under vidriga förhållanden – de motioneras inte, de får inte tillräckligt med mat, de lämnas ensamma långa perioder och ofta blir det inte ens städat hos dem.
Den här typen av fabriker är ganska vanliga i länder där man inte har ett väl utbyggt och fungerande djurskydd. Men det finns valpfabriker även i Sverige.
Jag kan direkt erkänna att jag inte vet hur läget är i Finland, men finns det pengar att tjäna är det alltid någon som hoppar på tåget…
Och Spotligt hade ett inslag om valpfabriker och oseriös hundimport från Ryssland och Baltikum under 2005.
Därför skadar det ju inte att skriva om ett fenomen som man bara kan kväsa genom att upplysa människor och försöka se till att efterfrågan på oseriöst avlade hundar blir så liten att verksamheten inte lönar sig.
Hur vet man då om en hund kommer från en av dessa valpfabriker?
* Dyker uppfödarens namn ofta upp som säljare av valpar på olika forum eller annonserings-/auktionssajter? Verkar det som om de har flera kullar till salu år efter år efter år?
* Låter erbjudandet allt för bra för att vara sant? Då är det sannolikt också det. Vissa raser får man köa i flera år för. Dyker det plötsligt upp valpar av rasen som dessutom är billiga och uppfödaren inte verkar intresserad av vad det är för hem som valpen kommer till – då ska man nog lyssna på varningsklockorna.
* Påstår uppfödaren att hunden är renrasig – men det saknas papper på den? Är valparna inte registrerade? Då är det något som är lurt.
* Får du inte träffa tiken? Då kan det vara så att hon är i så dålig kondotion att ”uppfödaren” hittar på ursäkter för att du inte ska få träffa henne.
* Har uppfödaren uteslutits från kennelklubben? Man blir inte utesluten utan anledning…

Det bästa man kan göra när man skaffar en hund är att leta efter kennlar, välja ut några stycken, besöka dem om det går, kolla med Kennelklubben om det varit problem med uppfödaren, alltid se till att man köper en hund med kennelklubbens officiella dokument, kolla veterinären som skrivit friskhetsintyget för valpen. Man kan också kontakta rasföreningarna. De brukar ha god koll på folk som föder upp rasen.
Och vill man köpa en blandras – titta på mina råd ovan. Träffa uppfödaren, se till att få träffa tiken och alla valparna. Mår de bra? Har de det bra? Får du träffa dem i sin hemmiljö eller vill säljaren träffas någonstans utanför sitt hem? Fråga hur valparna kommit till. Fråga mycket om allt!
Det bästa är förstås att köpa en hund som fötts upp inom seriös avel där man tar hänsyn till sjukdomar, inavel och annat som spelar en oerhört viktig roll för rasens välmående och fortlevnad.
Men visst händer det olyckor och blandraser uppstår. Och de förtjänar också goda hem.
Ska man ta ett så stort steg som att utvidga familjen med en fyrfota vän så ska man också ta sig tiden att göra ett väl underbyggt beslut.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  februari 2010
  M T O T F L S
  « jan   mar »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
 • Arkiv

 • Kategorier