Smuggelhundar är bara dumt

Publicerad: 02/05 15:53

Nu har det kommit uppgifter om att veterinärerna har fullt upp med hundar som olagligt kommit till Finland.
Oftast från Ryssland, sydeuropa eller de baltiska länderna. Hundarna har inte de nödvändiga vaccineringarna och saknar hälsointyg.
Jag förstår att man kan tycka att det är dyrt att köpa en hund här i Finland – speciellt om man vill ha en av de mest populära raserna.
Men om man tänker efter vad man riskerar när man köper en hund utomlands och försöker ta in den olagligt till landet så är priset för en inhemskt uppfödd hund kanske inte så högt längre.
Hundar som saknar friskintyg och vaccinationer kan ha rabies, echinokocker  (farlig typ av bandmask) och kan vara uppfödda i en valpfabrik där hundarna tvingas föda flera valpkullar per år och med andra ord plågas av giriga människor som struntar i hundarna och bara vill tjäna pengar.
Visst finns det oseriösa uppfödare även i Finland, men det är mycket lättare att upptäcka om de är det här på hemmaplan.
En valp från en bra uppfödare ska ha friskhetsintyg, ha alla vaccinationer i ordning, vara registrerad hos Finska kennelklubben, vara märkt och uppfödaren borde vilja träffa dig och se vad DU är för någon innan en valp överlåts åt dig.
Allt det här finns till för att uppfödning ska bedrivas seriöst med rasens bästa i åtanke, att farliga smittor inte kommer till Finland och att valpar hittar till bra hem.
Oavsett om du köper en renrasig hund eller en blandras så borde du dra öronen åt dig om säljaren inte vill träffa dig i sitt hem eller inte vill låta dig träffa valpens mamma.
Då finns risken att uppfödningen inte sker seriöst.
Dessutom finns det många omplaceringshundar här i landet om det nu inte är aktuellt att köpa en liten valp från en kennel.
Omplaceringshundarna kostar också en slant – men de har blivit kontrollerade, märkta och vaccinerade av en veterinär.
Och det är värt varenda en cent för att inte få hit obehagliga sjukdomar som är riktigt farliga för både människor och djur.
Ska man se på det hela från ett större perspektiv så är kostnaden för inköp av hunden inte så stor jämfört med vad det kostar OM den insmugglade hunden har rabies.
Kostar hunden 1200 euro i inköp och den lever i 10 år så är det 120 euro per år. Den kommer kosta mer i hundmat, utrustning och veterinäravgifter under dessa 10 år än 120 euro.
Engångssumman må vara stor – men i det stora loppet borde man kanske fundera på om man verkligen ska skaffa hund alls om man inte tycker man har råd med en hund uppfödd i Finland.

3 Comments

 1. Kommentar #1 - musti: 02/05 17:08

  Hej, jag antar att din kommentar beror på artikeln i dagens Hbl. Jag kan bara inte förstå att folk kan vara så korkade, att dom vill hämta ovaccinerade valpar från Ryssland, Baltikum, Polen etc där det finns rabies i denna dag:( Min Musti-vännen är vaccinerad mot rabies, jag är det inte:( i Finland vaccineras bara riskgrupper mot rabies, för att vaccinet har så svåra biverkningar (sa min veterinär).


 2. Kommentar #2 - musti: 02/05 22:18

  alltså biverkningar för mänskor, inte hundar.


 3. Kommentar #3 - Annika Madejska: 03/05 22:01

  Ja, jag kan bara hålla med. Indy är vaccinerad och vi är väldigt noga med att se till att hans vaccineringar sköts på rätt sätt. Jag tror inte att en del människor förstår det farliga i att köpa okontrollerade hundar eller hundar som med stor sannolikhet har falska papper. De är bara intresserade av att få tag i en hund för en billig penning. Bara det faktum att hunden är billig borde få en att fundera på att hitta en annan fyrbent kompis att ta hem.


RSS feed for comments on this post.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  maj 2012
  M T O T F L S
  « apr    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Arkiv

 • Kategorier