Hundkörkort – en bra idé

Publicerad: 11/07 11:48

I går skrev Hbl om att röster höjs för att ett hundkörkort ska införas. Då framförallt för stora hundar. Själv tycker jag att det borde införas ett hundkörtkort för alla hundägare.
Det är lätt att föreställa sig hur man ska gosa med den lilla valpen och hur roligt det ska bli att leka med den.
Men få kan föreställa sig hur det är att behöva kliva upp flera gånger per natt för att nytillskottet behöver komma ut och kissa, eller hur besvärligt det blir när valpen bara vägrar sluta bita för att inte tala om att det känns mindre skoj när valpen bara drar och drar i kopplet och inte lyssnar till kommandot nej.
Som ovan hundägare är det nog ganska lätt att bara ge upp – helt enkelt för att man vet för lite om hur lång tid det egentligen tar att uppfostra en hund.
Ett hundkörtkort skulle nog hjälpa att förbereda nya hundägare på vad som komma skall. Och dessutom hittar man kanske lite nya vänner under kursen som man kan ha valpträffar med senare eller söka stöd hos när valpen löper amok. Att få dela sin uppgivenhet över att valpen är en valp räcker långt för att man ska orka en bit till.
Men framförallt så skulle hundkörkortet vara en bra hjälp för våra fyrbenta vänner. Bättre förberedda ägare är också mindre benägna att överge sina hundar. Och bättre förberedda ägare kan lättare uppfostra sina hundar så de inte gör illa intet ont anande flanörer.
I min värld så är ett hundkörkort en win-win sitaution.

3 Comments

 1. Kommentar #1 - Sanna Westman: 12/07 10:52

  Håller med om att alla skulle vinna på att det införs någon form av hundkörkort. Gärna med en fortsättningskurs för unghundar, för det är hundar i puberteten som orskar mest problem för (de oerfarna) ägarna.


 2. Kommentar #2 - annika manthey: 15/07 12:52

  jo, det låter som en bra ide nog.. men isåfall skulle man också kunna införa ett allmänt sällskapsdjurkörkort också.. och inte på tal om alla sommarkatter, misskötta hästar m.m

  Men redan att införa ett ”hundkörkorts” system skulle vara bra.. men för att vara ärlig så tror jag inte att det slår igenom.

  Och joo, jag håller med att det skulle borda gälla både stora och små hundägare! En dvärgpudel kan bli misskött av sin oärfarne ägare lika mycket som en irländsvarghund! Och bett av papillions är inte ovanliga!


 3. Kommentar #3 - annika manthey: 15/07 12:54

  stora och små hundägare…mjo, det blev lite fel där, jag menar för hundägare av både stora och små hundar.


RSS feed for comments on this post.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  juli 2009
  M T O T F L S
  « jun   aug »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Arkiv

 • Kategorier