Hund-gps – en dyr historia…

Publicerad: 22/09 18:05

Jaktsäsongen är igång och Indy ska jagas in. Eftersom jaktmarkerna är små (därför skaffade vi en Drever) och bitvis ligger nära stora vägar så ville vi skaffa lite extra trygghet med en hund-gps.
Dessutom kommer Indy jaga i Karelen där det finns en annan problematik med gräns mot Ryssland och mer varg.
Sambon tog bilen och körde iväg för att införskaffa utrustningen och inte för att jag är helt insatt i den här tekniken men nog har företagen som erbjuder tjänsterna för hund-gps skaffat sig en kassako!
Som jag förstår det så finns det två ledande märken på marknaden – Ultrapoint och Tracker. Vilken skillnaden är vet jag inte riktigt, mer än att den ena ska vara lite billigare i anskaffning än den andra.
Nåja – för att kunna använda hund-gps:en (den vi skaffade) så måste man ha en mobiltelefon av en viss modell som funkar med den hundpejlare man valt. Ovan på detta så ska man ha ett abonnemang för hund-gps:en som kostar 16 euro i månaden. När jaktsäsongen är slut måste man kontakta företaget och göra abonnemanget vilande – då kostar det bara 2 euro per månad. Sedan måste man köpa ”kartrutor”. Dessa förbrukar man enligt något visst system och sedan måste man köpa fler. Så egentligen har du inte köpt din hund-gps. Du har leasat den. För utan abonnemanget och införskaffandet av kartrutor är den där prylen som kostade cirka 700 euro helt värdelös.
Vi har en gps i bilen som kostade typ 160 euro och visst kostar det att köpa till Europakartor om man så skulle vilja det… och uppdaeringarna kostar också… men man förbrukar inte kartor – de tar liksom inte slut.
Slutsumman på anskaffningen av Indys extra ”jaktförsäkring” landade på en bit över 1000 euro. Det är cirka 320 euro mer än vad Indy kostade…
Missförstå mig inte nu – jag vet att det är ett frivilligt val att köpa hund-gps och Indy är verkligen värd den extra utgiften för att vara lite säkrare i skogen. Men jag undrar jag om inte företagen som erbjuder tjänsterna mjölkar sina kunder lite väl mycket på pengar. I alla fall med tanke på att de bestämmer vilken telefon du måste ha och vad grundutrustningen kostar – en utrustning som som sagt är värdelös om du säger upp abonnemanget.
Jag hittade en hund-gps i Sverige som var billig i införskaffning och som fick strålande recensioner. Men den är inte användbar i Finland för den frekvens den arbetar på fungerar inte här.
Skulle vara trevligt med lite mer konkurrens på den här marknaden.
Då kanske fler hundar skulle få en extra försäkring och hundägarna en extra trygghetskänsla.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  september 2009
  M T O T F L S
  « aug   okt »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Arkiv

 • Kategorier