Jacka? Nej tack!

Publicerad: 15/12 21:04

I dag kröp temperaturen ner rejält under nollsträcket. Minus 14 sade termometern men det kändes mer som minus 20.
Klockan halv nio klev jag upp för att ta Indy på dagens första bensträckare. Det tog nästan 10 minuter att ta sig iväg – först skulle jag packa in mig själv i lämplig vadderad utrustning för att överleva den 1,2 km långa rundan och sedan skulle Indy göras iordning.
Kvällen innan frös han rejält – han sprang ut, gjorde vad han skulle och rusade in igen.
Med detta i minnet plockade jag fram den fina vinterjackan jag köpte åt Indy i höstas.
När han fått på sig allt steg jag ut genom dörren.
Indy satt kvar i hallen.
Jag lockade.
Indy tittade skeptiskt på mig.
Jag ryckte lätt i kopplet.
Indy spjärnade emot.
Till sis fick jag lyfta ut hunden.
Väl ute rusade han glatt iväg. Sedan kom han på att han hade jackan på sig och stannade och ruskade rejält på sig.
Ett kaninspår distraherade honom och han pinnade på i rask takt.
Tills spåret försvann och han plötsligt kom ihåg den där jackan igen.
Han ruskade på sig. Segade sig fram längs med vägkanten.
Vi stannade till vid brevlådan och hämtade tidningarna. Indy drog inte mot Mandis hus som han brukar. Snarare drog han bort från Mandi.
Och där vi vanligen brukar få utkämpa en liten fajt med honom för att ta oss resten av vägen hem (när Indy gnyr och vill springa till grusgropen där han tror att Mandi ALLTID finns) kunde jag traska på i rask takt.
När huset kom inom synhåll satte Indy av som skjuten ur en kanon.
Raka vägen fram till dörren.
Sedan satte han sig i fönstret och tittade på ”hund-tv” en stund.
När det var dags för nästa runda plockade jag fram hans jacka igen.
Och allt började om.
Jag gick ut – Indy stannade kvar.
Till slut lyfte jag ut honom.
Den här gången verkade han dock inte besvärad av jackan alls.
Och när vi kom hem rusade han inte till fönstret.
Nä – han rusade till värmen framför brasan.
Där har han legat – utan att be om promenader.
Ska jag vara riktigt ärlig tror jag att han liksom matte tycker att minus 14 är lite för kallt.
För det kan ju inte bero på den tuffa jackan!

8 Comments

 1. Kommentar #1 - annika: 16/12 12:53

  Till hundrastgården har jag alltid med ett hundklädesplagg ifall min äldre hund inte kommer överäns med en annan hund, ingen skillnad om det är kallt eller varmt så får han rocken på sig om han inte kommer överäns med andra hundar, rocken förvandlar honom till en snäll lugn hund som INTE tigger om stryck och låter andra hundar snusa på honom…

  Han har dessutom lärt sig att vara snäll i hundrastgården när han ser att jag har hundrocken med mig, joo, jag använder klädesplagget som ”bestraffning”, för han ser det själv som nånting hemskt..

  Sen kan man fråga sig: Varför skaffar man hunskyn i thailand, redan min grannes new foundland pinas av finska sommarn? Varför skaffar finnländare hundar som inte är gjorda för minusgrader? Varför håller man sig inte till egna raser som är tänkta för vårt klimat? Varför skall man riskera hundars hälsa? Är det djurvänligt?

  Joo, det är bara frågor, själv har jag dvärgschnauzrar som fryser på vintern och drömmer om att skaffa en saluki en vacker dag..


 2. Kommentar #2 - annikamadejska: 17/12 22:55

  Ja, det är lite märkligt att folk vill ha hundar som uppenbarligen inte klarar vårt klimat. Fast den bitande kylan kan ju vara besvärlig även för nordiska raser. Som till exempel Drevern (vilket är vad Indy är). Drevern kan ha lite olika pälslängd – även om de riktigt långhåriga är en avvikelse i rasen som inte accepteras i aveln. Indy är väldigt korthårig – men så länge han är i gång och rör på sig under jakten så klarar han sig fint. Det är lite värre när han blir stillastående. Därför skaffade jag jackan så han ska kunna få lite värme när jakten är slut eller på promenader i riktigt bitande kyla. Ska dock prova om jag kan få honom att uppföra sig lite bättre om jag har jackan med mig när han träffar andra hundar!


 3. Kommentar #3 - annika: 18/12 14:14

  Vad menar du med riktigt bitande kyla? Att en drever fryser i ”dagens vinter” (stillastående) låter lite underligt nog i mina öron, t.o.m efter jakt. Avlar man på riktigt korthåriga drevrar på flit eller är det ett ”avelsfel”( dum fråga egentligen, att skriva om en frysade drever i en ”känd” hundblogg skulle göra flere dreverfans och uppfödare arga, riight?)? Är Drevern en ”icke vinter jakt hund”? Jag vill bara förstå varför en Drever kan frysa på vintern, nån vettig orsak måste det ju finnas! Drever kan ju inte påriktigt vara en jakthund från sverige/norge som fryser =) The image in my head med en drever som har en jacka på sig gör pipi i mitt huvve >.<


 4. Kommentar #4 - annika: 18/12 14:24

  Jag är bara nyfiken


 5. Kommentar #5 - annika: 18/12 15:01

  och nu tar jag tillbaka allt jag skrev, det slog mig att det kanske inte är så lätt att avla fram en hund som ej fryser på vintern eller har för varmt på sommaren..


 6. Kommentar #6 - annikamadejska: 19/12 16:56

  Ja det är ju onekligen krångligt att få en hund som fixar både sommarvärme och rejäla vintrar… Drevern klarar sig bra i kallt väder – den har en underull som är riktigt bra. Däremot så kommer den i lite olika varianter vad gäller längden på håren eftersom det i den tidiga aveln blandades in långhårig tax i rasen. Ibland får generna helt enkelt lite spel och så kan man få en riktigt långhårig Drever – vilket räknas som avelsfel. Det är också ett avelsfel om den inte har den tjocka under-ullen. En av anledningarna till att Indy fick flytta till just oss var att vår uppfödare visste att han skulle få bo inomhus. Detta på grund av att han var den valp i kullen som hade kortast päls och därmed skulle vara lite känsligare för kyla. Många jakthundar får ju bo utomhus… Så visst klarar Drevern kyla bra, men det är lite olika från hund till hund och när det blir neråt -20°C så kan det bli lite besvärligt…


 7. Kommentar #7 - Gunilla Danielsson: 21/12 21:31

  Hej. Jag tror att hundar fryser mest om trampdynorna när man är ut o går, när det är fråga om jakt är det nog inte lika kallt. Vi brukat ta korta snabba länkar då det är mer än -12 eller blåser så det känns kallare men vi brukar gå ut oftare. När Kia-drevern har jagat har Husse filt med som hon sveps in i.


 8. Kommentar #8 - annikamadejska: 23/12 17:07

  Ja det blir nog mest kallt om tassarna. Jackan till indy införskaffades mest för att han ska få den på sig efter jakt men när han verkade frysa så under promenaderna i minus 20 tänkte jag att jackan kanske kunde få åka fram ändå… men det var ju inte så populärt! ;)
  När Indy kommer hem efter jakten brukar han gräva en grop bland alla kuddar på soffan och riktigt gosa ner sig. sedan brukar vi lägga en filt över honom också. Det är mer uppskattat. :)


RSS feed for comments on this post.

Hundkojan

RSSHundkojan

Indy lär Annika Madejska att sitta fint

 • Om Bloggaren

  Annika Madejska är en av 1773 kvinnor som 2005 flyttade från Sverige till Finland. Hon är född och uppvuxen utanför Lund i Skåne och bor numera i Vichtis. Tidigare har Annika haft katter, fåglar och kaniner – aldrig en hund. Indy är en av cirka 255 registrerade drevrar i Finland. Han föddes den 6 februari i Imatra och har 9 syskon. Drever är en jaktras som beskrivs som både självständig och envis med mycket stark jaktinstinkt. Indy ska i framtiden jaga tillsammans med sin husse.
 • Kalender

  december 2009
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Arkiv

 • Kategorier